Challenges to balance food demand and supply: analysis of PNAE execution in one semiarid region of Brazil

Authors

  • Viviany Moura Chaves Universidade Federal do Rio Grande do Norte https://orcid.org/0000-0002-9654-7152
  • Liana Galvão Bacurau Pinheiro Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Renata Alexandra Moreira das Neves Universidade Federal do Rio Grande do Norte País: Brasil
  • Maria Arlete Duarte de Araújo Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Joana Barbosa da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Paulo Eneas Rolim Bezerra Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Michelle Cristine Medeiros Jacob Laboratório Horta Comunitária Nutrir. Universidade Federal do Rio Grande do Norte https://orcid.org/0000-0002-4881-7285

DOI:

https://doi.org/10.5380/dma.v55i0.73174

Keywords:

chool feeding, family farming, public purchase, sustainable food systems, semiarid

Abstract

This study intended to address the challenges faced by the National School Feeding Program (PNAE) to implement public purchases from family farming, as they understand their role in the transformation of local food systems. For this, we developed a qualitative, exploratory, and descriptive study, in the state of Rio Grande do Norte, located in the northeastern semiarid region, during the regional assessments done by the Collaborating Center for the School Feeding Program in 2018 and 2019. We analyzed the policy from the perspective of the social actors inserted at the ends of the supply and demand chain through the application of questionnaires and focus groups. There were 188 social actors from 45 municipalities taking part in our data gathering. We examined the meeting of supply and demand based on the performance of the policy in the state, and identified that: i) the percentage of purchases between 2011 and 2017 was, on average, 19.1%, demonstrating that, despite not meeting the recommended rate, the state has progressed its investments in this segment; ii) some limitations characterized the limited effectiveness of public purchases of family farming for schools: lack of federal actions to enhance the value of family farming, unfavorable conditions for local agricultural production, low performance of technical rural assistance, menus do not reflect the offer of family farming, difficulties in preparing and executing the public call and insufficient communication between social actors; iii) Action and decision-making, through street-level bureaucracy, depends on the discretion of the social actors. We believe that this study can collaborate in the understanding of structural problems that affect the implementation of the program and assist in the search for alternatives that are consistent with the current needs, aiming at the construction of sustainable food systems.

Author Biographies

Viviany Moura Chaves, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande com Mestrado em Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Liana Galvão Bacurau Pinheiro, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte com Doutorado em Ciências da Saúde pela mesma instituição.

Renata Alexandra Moreira das Neves, Universidade Federal do Rio Grande do Norte País: Brasil

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco com Doutorado em Ciências dos Alimentos pela Universidade de São Paulo.

Maria Arlete Duarte de Araújo, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduada em Administração pela Universidade Federal de Sergipe com Doutorado em Administração de Empresas pela Fundação Getulio Vargas – SP.

Joana Barbosa da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduada em Contabilidade pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte.

Paulo Eneas Rolim Bezerra, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduando em Tecnologia da Informação pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte com formação em Direito pela Universidade Potiguar

Michelle Cristine Medeiros Jacob, Laboratório Horta Comunitária Nutrir. Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte com Doutorado em Ciências Sociais pela mesma instituição. Professora do Departamento de Nutrição e do programa de pós-graduação em Ciências Sociais da UFRN.

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Published

2020-12-17

How to Cite

Chaves, V. M., Pinheiro, L. G. B., Neves, R. A. M. das, Araújo, M. A. D. de, Silva, J. B. da, Bezerra, P. E. R., & Jacob, M. C. M. (2020). Challenges to balance food demand and supply: analysis of PNAE execution in one semiarid region of Brazil. Desenvolvimento E Meio Ambiente, 55. https://doi.org/10.5380/dma.v55i0.73174

Issue

Section

Society and environment in the Semiárido: controversies and approaches