Public food procurement and food security: an assessment of the impacts of the PAA on family farming in Brazil

Autores

  • Regina Helena Rosa Sambuichi Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF https://orcid.org/0000-0002-2020-7944
  • Silvio da Rosa Paula Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF https://orcid.org/0000-0002-9180-0315
  • Gabriela Perin Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF https://orcid.org/0000-0002-5138-5946
  • Ana Flávia Cordeiro Souza de Almeida Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF Universidade Federal de Goiás (UFG), Goiânia, GO https://orcid.org/0000-0001-6015-9011
  • Carla Gualdani Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF Universidade de Brasília (UnB), Brasília, DF
  • Felipe Jabali Marques Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF Universidade de São Paulo (USP), São Paulo, SP

DOI:

https://doi.org/10.5380/dma.v63i0.91581

Palavras-chave:

family farming, gross income, production diversity.

Resumo

Public Food Procurement (PFP) can be used as an important social intervention tool to promote food security for specific groups, foster rural development, and drive local and regional food economies towards more sustainable paths. The Food Acquisition Program (PAA) is a Brazilian government program created to encourage family farming and combat food insecurity and nutritional risks among socially vulnerable people. This study aimed to estimate the impact on gross agricultural income and production diversity for family farmers who delivered products for the main modality of this program: Simultaneous Purchase and Donation (CDS). We utilized an empirical difference-in-differences strategy, using microdata from government administrative records that cover all PAA-CDS purchase amounts in the country, as well as information on about two million family farming production units for the period between 2009 and 2017. Our findings indicate that PAA-CDS contributed to an average increase of 24.2% in farmers' gross income from production. The poorest benefited the most, with an increase of 45.9% for farmers in the 10th percentile of gross income. Regarding the diversity of production, we estimated a significant positive impact of the program on the diversity index and the number of products, as well as a reduction in the specialization of gross income. These results suggest that the program's design can be effective for its primary purposes.

Biografia do Autor

Regina Helena Rosa Sambuichi, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF

Graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal da Bahia (1987), Mestrado em Ecologia pela Universidade de Brasília (1991) e Doutorado em Ecologia pela Universidade de Brasília (2003). 

Pesquisadora do Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada - Ipea, atualmente é Coordenadora de Estudos e Pesquisas em Desenvolvimento Rural na Diretoria de Estudos Regionais, Urbanos e Ambientais -DIRUR

Silvio da Rosa Paula, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF

Doutor em Economia Aplicada pelo Programa de Pós-Graduação em Economia (PPGOM) da Universidade Federal de Pelotas (UFPel), com graduação e mestrado também em Economia pela mesma instituição. É pesquisador colaborador bolsista do Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada - Ipea, Brasília, DF

Gabriela Perin, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF

Graduação em Políticas Públicas e Mestrado em Políticas Públicas pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, UFRGS. Foi bolsista do Ipea, trabalhou como Pesquisadora no International Policy Centre for Inclusive Growth (IPC-IG) e atualmente é consultora FAO

Ana Flávia Cordeiro Souza de Almeida, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF Universidade Federal de Goiás (UFG), Goiânia, GO

Bacharel em Administração pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Mestre pela Universidade Federal de Goiás (UFG) e atualmente Doutoranda pela Universidade Federal de Goiás (UFG). É pesquisadora colaboradora no Ipea atuando no projeto de Avaliação do Programa de Aquisição de Alimentos.

Carla Gualdani, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF Universidade de Brasília (UnB), Brasília, DF

Possui graduação em geografia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho -UNESP e mestrado e doutorado em geografia pela Universidade de Brasília - UnB, atualmente é professora substituta do Departamento de Geografia da UnB e pesquisadora colaboradora bolsista do Ipea.

Felipe Jabali Marques, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, DF Universidade de São Paulo (USP), São Paulo, SP

Mestrando pela Faculdade de Direito de Ribeirão Preto (FDRP) da Universidade de São Paulo (USP). Bacharel em Direito pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU) e Bacharel em Administração Pública pela Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP). Foi pesquisador colaborador bolsista pelo Ipea e atualmente é Pesquisador Visitante Convidado do Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação (NEPA) da Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)

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Publicado

2024-04-01

Como Citar

Sambuichi, R. H. R., Paula, S. da R., Perin, G., Almeida, A. F. C. S. de, Gualdani, C., & Marques, F. J. (2024). Public food procurement and food security: an assessment of the impacts of the PAA on family farming in Brazil. Desenvolvimento E Meio Ambiente, 63. https://doi.org/10.5380/dma.v63i0.91581

Edição

Seção

Artigos