PHYSICOCHEMICAL ANALYSIS OF HONEYS PURCHASED IN CUIABÁ, MATO GROSSO – BRAZIL

Autores

  • Mirelly dos Santos Amorim Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT)
  • MONIQUE RAFAELLA ALMEIDA Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),
  • JESSIKA ALESSANDRA DOS SANTOS Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),
  • LIZANDRA CARLA PEREIRA DE OLIVEIRA Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),
  • NÁGELA FARIAS MAGAVE PICANÇO SIQUEIRA Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),
  • ROZILAINE APARECIDA PELEGRINE GOMES DE FARIA Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),

DOI:

https://doi.org/10.5380/bceppa.v37i1.65857

Palavras-chave:

abelhas, açúcar, adulteração, qualidade, sacarose

Resumo

The objective of this study was to determine the physicochemical characteristics of honeys sold in supermarkets of Cuiabá – MT. The physicochemical analyzes were ashes, moisture, proteins, total sugars, reducing sugars, apparent sucrose, pH, acidity, electrical conductivity, water activity, soluble solids (°Brix), hydroxymethylfurfural (HMF) and color. The results were analyzed statistically using ANOVA and followed by a Tukey’s test at 5% of significance. The results were compared with the values allowed by current Brazilian legislation and the literature that verified honeys in other regions of the country. All the analyzed samples were within the legal parameters for moisture, ashes and acidity, however in the case of apparent sucrose all presented results were out of recommended. In the analyzes of proteins, total sugars, pH, electrical conductivity, Aw, soluble solids and HMF (qualitative) there are no Brazilian standards to determine the quality of honeys. Therefore, was concluded that it is important to implement complete parameters to assist the PIQ (Identity and Quality Standard) and the characterization of honeys produced in the most diverse locations, biomes and environmental conditions in Brazil.

Biografia do Autor

Mirelly dos Santos Amorim, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT)

Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA)

MONIQUE RAFAELLA ALMEIDA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),

Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA)

JESSIKA ALESSANDRA DOS SANTOS, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),

Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA)

LIZANDRA CARLA PEREIRA DE OLIVEIRA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),

Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA)

NÁGELA FARIAS MAGAVE PICANÇO SIQUEIRA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),

Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA)

ROZILAINE APARECIDA PELEGRINE GOMES DE FARIA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso (IFMT),

Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA)

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Publicado

2021-05-11

Como Citar

Amorim, M. dos S., ALMEIDA, M. R., SANTOS, J. A. D., OLIVEIRA, L. C. P. D., SIQUEIRA, N. F. M. P., & FARIA, R. A. P. G. D. (2021). PHYSICOCHEMICAL ANALYSIS OF HONEYS PURCHASED IN CUIABÁ, MATO GROSSO – BRAZIL. Boletim Do Centro De Pesquisa De Processamento De Alimentos, 37(1). https://doi.org/10.5380/bceppa.v37i1.65857

Edição

Seção

Artigos