MICROBIOTA ISOLADA DURANTE AS FASES DE PRÉ E PÓS-COLHEITA DOS GRÃOS DE CAFÉ ASSOCIADA À QUALIDADE E SANIDADE DA BEBIDA
DOI:
https://doi.org/10.5380/cep.v22i1.1187Palavras-chave:
CAFÉ, OCRATOXINA, Aspergillus ochraceus, COFFEE, OCHRATOXIN.Resumo
O objetivo desta revisão residiu em compilar dados sobre a microbiota dos grãos de café, visando correlacionála com procedimentos que permitam minimizar a contaminação microbiológica. Foram abordados o cultivo e o processamento dos grãos de café, os microrganismos a eles associados nas fases de pré e pós-colheita, bem como a contaminação por fungos, especificamente o Aspergillus ochraceus (produtor de ocratoxina). Concluiu-se que para manter a sanidade da bebida, a longo prazo, devem ser adotadas boas práticas de produção, porém em curto prazo é necessário buscar alternativas que inibam ou impeçam o desenvolvimento da toxina em grãos armazenados.
ISOLATED MICROBIOT DURING PRE AND POST-HARVEST STAGES OF COFFEE GRAINS ASSOCIATED TO QUALITY AND SANITARY CONDITIONS OF THE BEVERAGE
Abstract
The aim of this review was to aggregate data about coffee grains microbiot, aiming to correlate it with the procedures which allows to minimize the microbiological contamination. The cultivation and processing procedures of coffee grains were described, the microorganisms associated in pre and post harvest stages, as well as the contamination by fungi, specifically Aspergillus ochraceus (producer of ochratoxin). It was concluded that to maintain the sanitary conditions of the beverage, to long term, good manufacturing practices must be adopted, even so in short term it is necessary to search for alternatives that inhibit or impede the toxin development in stored grains.
Downloads
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright for articles published in this magazine belongs to the author, with first publication rights for the magazine. By virtue of appearing in this public access magazine, the articles are free to use, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.
