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BIOPROCESS APPLIED TO THE TREATMENT OF RESIDUAL WATERS OF COFFEE WET PROCESSING FOR THE INCORPORATION OF SELECTED YEAST STRAINS

MARCIA REGINA BEUX, CARLOS ITSUO YAMAMOTO, CRISTINA MARA GUOLO WINTER, WILTON FONTES RAMOS, FABIANA NICOL BARBIERI, JOSÉ LAURENTINO FERREIRA, CARLOS RICARDO SOCCOL

Abstract



O objetivo deste trabalho foi isolar cepas de leveduras capazes de degradar a água
de degomagem do beneficiamento úmido do café, caracterizando os metabólitos
formados. A bebida preparada a partir de grãos tratados por via úmida é considerada
de melhor qualidade quando comparada à elaborada com grãos tratados por via
seca. No entanto, o alto potencial poluente da água residual do beneficiamento
representa sério problema para o ambiente. A água de degomagem apresenta
essencialmente contaminação orgânica, com taxas de demanda bioquímica de
oxigênio (DBO) e demanda química de oxigênio (DQO) superiores a 20.000 mgO2/L.
Candida tropicalis, C. lypolitica, C. guilliermondii, C. parapsilopsis, Kloeckera
apiculata e Rhodotorula rubra, isoladas de cerejas de café, foram inoculadas em
frascos contendo água de degomagem e esses, submetidos à agitação
constante(120 rpm) por 48 horas, a 28oC. Candida parapsilopsis apresentou
percentual de redução da taxa de DBO de 50,14% e de DQO de 29,81%, evidenciando
a viabilidade do uso desses microrganismos como biodespoluentes.

DESENVOLVIMENTO DE BIOPROCESSO APLICADO AO TRATAMENTO DE
ÁGUAS RESIDUAIS DO BENEFICIAMENTO ÚMIDO DO CAFÉ PELA
INCORPORAÇÃO DE LINHAGEM SELECIONADA DE LEVEDURAS

Abstract


The aim of the present work was to isolate yeast strains able to degrade
the degumming water originated from the wet processing of coffee,
characterizing the formed metabolites. The drink prepared from the treated
grains by wet processing is considered of better quality when compared
with the grains treated by dry process. However, the great polluent
potential of the residual water from this processing represents serious
concern for the environment. The degumming water essentially presents
organic contamination, with Oxygen Biochemical Demand (OBD) and
Oxygen Chemical Demand (OCD) rates superior to 20.000 mgO2/L.
Candida tropicalis, C. lypolitica, C. guilliermondii, C. parapsilopsis,
Kloeckera apiculata e Rhodotorula rubra, isolated from coffee cheeries
were inoculated in flasks containing the degumming water and then
submitted to constant agitation (120 rpm) for 48 hours at 28ºC. The
isolated species revealed capacity to degrade the substrate, however
C.parapsilopsis showed reduction percentages of OBD and OCD rates
of 50.14% e 29.81%, respectivelly, showing the viability of the use of
those microorganisms as biological depollutants.


Keywords


CAFÉ; ÁGUA DE DEGOMAGEM; LEVEDURAS; COFFEE; DEGUMMING WATER; YEAST.



DOI: http://dx.doi.org/10.5380/cep.v21i2.1172