PELÍCULAS COMESTÍVEIS EM FRUTAS CONSERVADAS POR MÉTODOS COMBINADOS: POTENCIAL DA APLICAÇÃO
DOI:
https://doi.org/10.5380/cep.v21i2.1164Palavras-chave:
TECNOLOGIA DE MÉTODOS COMBINADOS, CONSERVAÇÃO DE FRUTAS, PELÍCULAS COMESTÍVEIS, COMBINED METHODS TECHNOLOGY, FRUIT PRESERVATION, EDIBLE COATINGS.Resumo
Efetuou-se revisão de literatura sobre películas comestíveis e suas possíveis aplicações para melhorar a qualidade de frutas conservadas por métodos combinados. São abordadas a redução da perda de umidade das frutas durante a estocagem, aumento na relação de performance durante a desidratação osmótica, melhoria da aparência das frutas, redução do crescimento microbiano e retenção de compostos de aroma. As películas, além de aumentar a estabillidade dos produtos de frutas podem melhorar sua qualidade sensorial.
EDIBLE FILMS AND COATINGS IN FRUITS PRESERVED BY COMBINED METHODS: APPLICATION POTENTIAL
Abstract
A literature review was realized about edible films and their possible applications to improve the preserved fruit quality by combined methods. Reduction of moisture loss during storage, increase of the performance ratio of osmotic dehydration, appearance improving, reduction of microbial growth and retention of aroma compounds are described. The films and coatings, besides enhancing stability of fruit products, can improve their sensory quality.
Downloads
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright for articles published in this magazine belongs to the author, with first publication rights for the magazine. By virtue of appearing in this public access magazine, the articles are free to use, with their own attributions, in educational and non-commercial applications.