PARASITOLOGICAL ANALYSIS OF CRESS (NASTURTIUM OFFICINALE, BARBAREA VERNA E LEPIDIUM SATIVUM) SAMPLES FROM CURITIBA AREA, BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.5380/avs.v22i3.50962Palavras-chave:
saúde pública, medicina veterináriaResumo
Food-borne parasite infections affect communities worldwide by transmitting microorganisms, imposing a serious risk to human and animal health. The aim of this study was to analyze the parasitological contamination in cress (Nasturtium officinale, Barbarea verna e Lepidium sativum) from various establishments in the metropolitan area of Curitiba, State of Parana. We analyzed 50 cress samples using the wash and centrifugation technique and the sedimentation method. Among the samples, 6 presented trophozoites of Balantidium coli, cyst of Entamoeba coli and parasites of Stronylidae and Trichuridae Family and 14 samples were contaminated with maggots, slugs and snails. Factors related to this parasitological contamination may be the failure in the quality of water used for irrigation, and the planting, storage and the distribution of the plants. As these vegetables are mainly eaten in natura, we recommend the inclusion of safety procedures along the entire process to protect the health of consumers, since vegetables can be a zoonosis transmitter vehicle. Food-borne parasite infections affect communities worldwide by transmitting microorganisms, imposing a serious risk to human and animal health. The aim of this study was to analyze the parasitological contamination in cress (Nasturtium officinale, Barbarea verna e Lepidium sativum) from various establishments in the metropolitan area of Curitiba, State of Parana. We analyzed 50 cress samples using the wash and centrifugation technique and the sedimentation method. Among the samples, 6 presented trophozoites of Balantidium coli, cyst of Entamoeba coli and parasites of Stronylidae and Trichuridae Family and 14 samples were contaminated with maggots, slugs and snails. Factors related to this parasitological contamination may be the failure in the quality of water used for irrigation, and the planting, storage and the distribution of the plants. As these vegetables are mainly eaten in natura, we recommend the inclusion of safety procedures along the entire process to protect the health of consumers, since vegetablescan be a zoonosis transmitter vehicle.
Downloads
Publicado
2017-12-07
Como Citar
Trevisan, L., Pritsch, I. C., & Molento, M. B. (2017). PARASITOLOGICAL ANALYSIS OF CRESS (NASTURTIUM OFFICINALE, BARBAREA VERNA E LEPIDIUM SATIVUM) SAMPLES FROM CURITIBA AREA, BRAZIL. Archives of Veterinary Science, 22(3). https://doi.org/10.5380/avs.v22i3.50962
Edição
Seção
Medicina Veterinária Preventiva
Licença
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons - Atribuição 4.0 Internacional que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.











