IMPORTANCE OF PINHÃO IN THE CONSERVATION OF ARAUCARIA FORESTS AND THE SOCIAL ROLE OF THE CONSUMER MARKET

Autores

DOI:

https://doi.org/10.5380/rf.v53i3.87971

Palavras-chave:

consumer, pinhão seed, non-timber forest product, sustainability.

Resumo

Araucaria forests are currently threatened with extinction, due to the disorderly exploitation and disorderly sale of their wood in the easly 20th. In regions where these forests are available, farmers sell araucaria seeds, the pinhão nut, as a way of adding income. Non-timber forest products (NTFP) are a source of livelihood for traditional forest communities and local farmers, as well as an alternative for territorial development. To ensure the effective maintenance of forest germplasm sustainably, the collective participation of these communities, farmers, government, and society is necessary. This study analyzes the consumption of pine nuts and how this consumption can affect the conservation of araucaria forests. Free word association technique and exploratory research were performed and a questionnaire containing 18 questions. The exploratory factorial analysis showed that four factors were sufficient to measure the main characteristics that should be considered to helps in the development of a production chain that benefits communities dependent on these resources, thereby encouraging the protection of forests. It was concluded that the conservation of the araucaria is linked to the perception of the consumers and that the valorization of the pinhão is only possible through the integration of farmers who are adept at sustainable agriculture, and society.

Biografia do Autor

Bianca Pio Ávila, Universidade Federal de Pelotas(UFPEL), Pelotas, Rio Grande do Sul

Engenheira Agrônoma, formada pela UFPEL, com doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos.

Atualmente, concluo o segundo doutorado na área de sistemas florestais, no programa de pós graduação em Sistemas de Produção Agrícola Familiar.

Ana Beatriz Devantier Henzel, Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas, Rio Grande do Sul

Doutoranda Programa de Pós-Graduação em Sistemas de Produção Agrícola Familiar, 

Agricultura e Desenvolvimento Rural Sustentável

Meri Diana Strauss Foesch, Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas, Rio Grande do Sul

Doutoranda no Programa de Pós-Graduação em Sistemas de Produção Agrícola Familiar, 

Agricultura e Desenvolvimento Rural Sustentável

Eric Weller de Almeida, Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas, Rio Grande do Sul

Doutorando no Programa de Pós-Graduação em Sistemas de Produção Agrícola Familiar, 

Agricultura e Desenvolvimento Rural Sustentável

Artur Ramos Molina, Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas, Rio Grande do Sul

Doutorando no Programa de Pós-Graduação em Sistemas de Produção Agrícola Familiar, 

Agricultura e Desenvolvimento Rural Sustentável

Ernestino de Souza Gomes Guarino, EMBRAPA Clima Temperado (EMBRAPA Estação Cascata), Pelotas, Rio Grande do Sul

Pesquisador da Embrapa Clima Temperado 

Área de Recursos Florestais

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Publicado

03-07-2023

Como Citar

Ávila, B. P., Henzel, A. B. D., Foesch, M. D. S., de Almeida, E. W., Molina, A. R., & Guarino, E. de S. G. (2023). IMPORTANCE OF PINHÃO IN THE CONSERVATION OF ARAUCARIA FORESTS AND THE SOCIAL ROLE OF THE CONSUMER MARKET. Floresta, 53(3), 413–422. https://doi.org/10.5380/rf.v53i3.87971

Edição

Seção

Artigos