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ABSORPTION OF NEEM (Azadirachta indica) SEED OIL BY SPLIT-BAMBOO (Bambusa vulgaris) AT DIFFERENT TEMPERATURE REGIMES AND TREATMENT DURATIONS

Andrew Agbontalor Erakhrumen

Resumo


This study was carried out to evaluate absorption of neem (Azadirachta indica A. Juss) seed oil by split-bamboo (Bambusa vulgaris Schrad. ex J.C. Wendl.) samples at two different treatment temperature (TT) regimes and durations of treatment (DOT). A multivariate linear regression model was also developed for predicting oil absorption (OA) from TT and DOT. Split-bamboo specimens from the same source with same dimension were oven-dried at 103 ± 2 oC, conditioned to 11.76% mean moisture content, and treated by completely soaking a set in oil at an ambient room temperature of 25 ± 2 oC for 24 hours (A) and by soaking the other in hot oil at 60 oC for 4 hours (B). Results obtained showed that test specimens for A and B had mean OA values of 57.02 ± 3.23 and 124.30 ± 7.26 kgm-3 respectively. Regression model developed for predicting OA from TT and DOT had a coefficient of determination of 0.93 with a significant ANOVA result (p < 0.05). Implications of the results obtained were discussed while conclusions and recommendations were made in line with the outcome of the study.

Keywords:  Lignocellulosic materials; vegetable oil; preservative properties; test variables; non-pressure treatment.

 

Resumo

Absorção de óleo de sementes de nim (Azadirachta indica) por bambu fracionado (Bambusa vulgaris) em diferentes temperaturas e durações de tratamento. Este estudo foi realizado para avaliar a absorção de óleo de sementes de nim (Azadirachta indica A. Juss) por bambu fracionado (Bambusa vulgaris Schrad. Ex JC Wendl.) com amostras em duas temperaturas (TT) e diferentes durações do tratamento (DOT). Um modelo de regressão linear múltipla foi também desenvolvido para predizer a absorção de óleo (OA) de TT e DOT. Espécimes de bambu picado provenientes da mesma fonte com mesma dimensão foram secas em estufa a 103 ± 2 ºC, condicionados a 11,76% de teor médio de umidade e tratados por imersão em óleo a uma temperatura ambiente de 25 ± 2 ºC por 24 horas (A), embebendo-se o outro em óleo quente a 60 ºC durante 4 horas (B). Os resultados obtidos mostraram que as amostras de teste para A e B tinham valores médios de 57,02 OA ± 3,23 e 124,30 ± 7,26 kg.m-3, respectivamente. O modelo de regressão desenvolvido para predizer a OA de TT e DOT teve um coeficiente de determinação de 0,93, com um resultado da ANOVA significativo (p <0,05). Implicações dos resultados obtidos foram discutidos enquanto conclusões e recomendações foram feitas de acordo com o resultado do estudo.

Palavras-chave:     Materiais lignocelulósicos; óleo vegetal; propriedades conservantes; variáveis de teste.


Palavras-chave


Lignocellulosic materials; vegetable oil; preservative properties; test variables; non-pressure treatment.

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DOI: http://dx.doi.org/10.5380/rf.v42i2.16679