AMPLITUDE DO PROCESSO SIGNIFICATIVO - Mattos, Geraldo (Revista Letras, 1986)
La sekvanta artikolo pritraktas la limojn de la signifaj procedoj, kiuj sin instalas en la fraza kaj en la transfraza organizado de la parolo. Estas studata la statuto de la objektoj, kiuj povas esti memfunkciaj kaj alifunkciaj, naturai kaj artefaritaj, opakaj keaj diafanaj, kaj estas difinita la signo kiel diafana objekto, kiu rilatas al specifa parcelo de la situacio, kiun ni nomas referanto. De la rilato inter la signo kaj la respektiva referanto devenas la indico kaj la metonimio, la ikono kaj la metaforo, kaj la sígnalo. Surbase de tio, estas proponata semiotika teorio, kiu apogas sin sur la hipotezo de transporto, kiu implicas kargon, originon, itineron kaj destinon.